Şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Hunedoara, alături de directorul unui liceu din Deva, o angajată a instituţiei şi o profesoara, au petrecut câteva zile de neuitat în Tanzania. Vizita celor patru în această ţară de pe continentul african a stârnit controverse. Conducerea instituţiei a susţinut, astăzi, o conferinţă de presă, în cadrul căreia a dat explicaţii cu privire la această deplasare care, potrivit inspectorului şcolar general Maria Ştefănie, nu s-a făcut pe bani publici.

Inspectorul șef al IȘJ Hunedoara, Maria Ștefănie, însoțită de profesorul Sorin Demeter, directorul Colegiului Tehnic Transilvania” din Deva, o profesoară şi o angajată a instituției pe care o conduce s-au aflat în perioada 1-9 februarie, în Regatul Unit al Tanzaniei. Cei patru au vizitat mai multe instituţii, fiind primiţi cu braţele deschise peste tot pe unde au fost.

Şefa IŞJ Hunedoara a declarat că, vizita în Tanzania a fost făcută în cadrul unui proiect bilateral educaţional. „Această inițiativă a venit din partea unei persoane din județul Hunedoara, care are rude în Tanzania, și care cunoaște învățământul preuniveristar hunedorean și știe că dezvoltăm multe proiecte bilaterale, de diferite tipuri. Știa și de proiectul cu partenerii noștri din Republica Populară Chineză, care este mult mai avansat, și a venit cu această propunere să încheiem un astfel de proiect și cu unități de învățământ din Tanzania. Scopul acestui proiect bilateral este acela de a promova, de a cunoaște și de a respecta tradițiile, cultura, din cele două țări, precum și realizarea schimbului de experiență din perspectiva sistemelor de învățământ din cele două țări, a declarat inspectorul școlar general, Maria Ștefănie.

Aceasta a mai precizat că nu se va deconta costurile deplasării, în ciuda zvonurilor apărute. „Am spus la început că, este bine să vedem alte sisteme de învățământ și care sunt în fața noastră (…), dar, în același timp, din când în când, trebuie să ne uităm și la cei care sunt în urma noastră, pentru a avea repere corecte despre sistemul de învățământ. Cu atât mai mult cu cât Tanzania se află în proces de dezvoltare, pentru ei, orice sprijin contează foarte mult. (…) Nu am făcut deplasarea pe bani publici. Toate costurile pentru deplasarea mea și a doamnei inspector Cristina Oprean au fost suportate de fiecare în parte. Nu am ridicat nicio sumă de bani de la casieria instituției și nici nu vom deconta nici măcar transportul, deși legislația permite acest lucru, fiind vorba despre un proiect educaţional bilateral, a precizat șefa IȘJ Hunedoara.

 

Şefa IŞJ Hunedoara s-a arătat profund impresionată de condițiile sărace în care trăiesc și învață copiii din Tanzania. „Pentru ei, orice sprijin contează foarte mult. În ciuda faptului că, elevii învaţă în şcolile de stat în condiţii modeste, aceştia nu sunt nefericiţi, ci merg cu bucurie la şcoală.”

Sursa foto: IŞJ Hunedoara

 

 

Articolul precedentWinterfest aduce în Parâng sute de participanți
Articolul următorFOTO| S-au căsătorit de „Ziua Îndrăgostiţilor”. „Ambele cupluri au în spate poveşti de viaţă impresionante”, primarul Devei