Complexul Energetic Hunedoara (CEH) ar putea beneficia de o ștergere a datoriilor. Guvernul intenționează o dare în plată a activelor societății în contul datoriilor. În acest sens a fost elaborată o ordonanță de urgență privind reglementarea unor măsuri financiar-fiscale necesare pentru siguranţa alimentării cu energie electrică

Scopul este menținerea în producție a centralelor ELCEN și a celor din cadrul Complexului Energfetic Hunedoara, vitale pentru siguranța funcționării sistemului energetic național. Măsura ar urma să se aplice până la 31 decembrie 2021.

Măsura de ștergere a datoriilor se justifică „ținând cont de situația economico-financiară dificilă a unor operatori economici, precum Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. și Societatea Electrocentrale București S.A. care dețin capacități de producere a energiei electrice cu importanță deosebită în menținerea nivelului de siguranță în funcționare a Sistemului Electroenergetic Național, respectiv unități dispecerizabile definite și reglementate prin legislația secundară emisă de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, în calitate de autoritate competentă”.

„(…) stingerea creanțele fiscale administrate de Ministerul Finanțelor Publice prin Agenția Națională de Administrare Fiscală prin trecerea în proprietatea publică a statului și în administrarea Ministerului Energiei a unor unități dispecerizabile poate contribui la asigurarea securității Sistemului Electroenergetic Național. (…) procedura  de stingerea a creanțelor se realizează doar cu avizul Ministerului Energiei, în calitate de minister de resort, al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei și al operatorul de transport și sistem  – Compania Națională de Transport a Energiei Electrice Transelectrica S.A”, se mai precizează în document.

Întrucât consecințele negative care pot apărea în situația neadoptării măsurilor propuse pot afecta siguranța alimentării Sistemului Electroenergetic Național și chiar securitatea energetică a țării, ceea ce justifică existența unei situații extraordinare a cărei reglementare nu poate fi amânată, mai motivează oficialii guvernamentali.

 

Articolul precedentCăminul cultural din Chimindia ar putea fi modernizat
Articolul următorLocuințe pentru tinerii din comuna Baru