Experți de la Comisia Europeană și nu numai vor ajunge în Valea Jiului. Vizita va avea loc în cadrul lucrărilor destinate zonelor miniere aflate în tranziție. O degelație formată din primarii din Valea Jiului a fost la Bruxelles, la lucrările platformei pentru o tranziție justă în zonele miniere din Europa.

“Noi, delegația din Valea Jiului, am avut un program mai special pentru că am avut o întâlnire cu reprezentanții celor de la START, este organismul celor care acordă asistență tehnică gratuită Văii Jiului în ceea ce înseamnă identificarea de proiecte pentru bugetarea financiară pentru noul exercițiu financiar european 2021 – 2027. A fot o întâlnire foarte bună unde s-a stabilit împreună cu echipa de la START programul care urmează să fie derulat în ceea ce privește această asistență tehnică. Au fost depuse 7 aplicații din cele 41 de regiuni pentru asistență tehnică din partea Comisiei, două regiuni din Polonia, una din Cehia, una din Grecia, Spania și Irlanda și una din Valea Jiului”,  a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

Edilii din Valea Jiului au identificat 25 de proiecte, însă doar 10 dintre acestea vor fi finanțate. Este vorba de 10 proiecte de interes major pentru Valea Jiului, proiecte cu viziune integrată.

“În următoarele două luni de zile cei de la START vor trimite un document preliminar către noi, un document care va conține informații,oportunități și aspecte socio-economice legate de Valea Jiului. După care noi vom face completări la acest document și undeva în martie – aprilie anul viitor, cei de la Comisie vor fi prezenți în Valea Jiului unde vor sta câteva zile și vor face o aveluare completă a ceea ce înseamnă identificarea acestor proiecte. Proiectele care vor fi identificate vor fi proiecte cu impact major asupra comunităților din Valea Jiului. Noi am trimis 25 de idei de proiecte pentru a fi luate în calcul. Până la urmă vor fi 10, care vor fi integrate și vor avea un impact global în ceea ce privește toată Valea Jiului. Ne-au mai spus că cei de la Comisie vor lucra și cu experți externi, cu institute din Germania, dar și cu cei din România și se va pune un accent foarte mare și pe ceea ce înseamnă societate civilă”, mai susține sursa citată.

Ministerul Fondurilor Europene va avea responsabilitatea de a realiza o strategie integrată pentru Valea Jiului. Valea Jiului va beneficia de asistență tehnică direct de la experții Comisiei Europene pentru a pregăti folosirea instrumentului ITI în cadrul unei inițiative dedicate regiunilor carbonifere în tranziție.

 

Articolul precedentA scăpat din două accidente petrecute într-o singură zi, dar are nevoie de sânge
Articolul următorMarea gimnastă Nadia Comăneci va avea chipul pictat pe o clădire din centrul Devei