Clădirile minei Petrila se prăbușesc sub povara vremii și a vremurilor. Hala circuit a Puțului Centru, a minei Petrila s-a prăbușit, ca rezultat “al birocrației fără sens și indiferenței”, spun cei de la Planeta Petrila. Clădirea a fost clasificată ca fiind obiectiv de patrimoniu, având codul LMI HD-II-m-B-21106.05.

“Desigur, îl vedem ca pe un șut mare în fund care ne motivează să împingem înainte proiectul Planeta Petrila cu forțe inimaginabile. Ministerul Energiei – România, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Institutul Național al Patrimoniului, SNIM VJ, Primaria orasului Petrila, lipsește atât de puțin să punem Mina Petrila pe șinele care duc inevitabil spre regenerarea Petrilei. Lipsește atât de puțin ca să ne demonstrăm nouă, înșine, că putem fi o țară a poveștilor de succes”, spune Mihai Danciu, arhitect.

Puţul Centru al Minei Petrila a fost construit de nemţi, începând din 1943. De partea electrică s-au ocupat cei de la Siemens Berlin, iar de partea mecanică, firma Demag.

Pentru clădirile minei Petrila se luptă autoritățile locale și cei de la Planeta Petrila care vor să le includă în circuitul turistic. Birocrația a dat însă peste cap planurile. Clădirile nu pot fi cedate cu titlu gratuit, ci trebuie cumpărate la prețul pieței. Preț, care excede bugetul Primăriei Petrila sau a oricărei alte entități. Circa un milion de lei costă clădirile în sine și alte 1,6 milioane de lei terenul adiacent.

Ministerul Culturii nu dorește să preia în proprietate clădirile de la Mina Petrila, aflată în administrarea Societății Naționale de Închideri de Mine Valea Jiului. Era de așteptat și toată lumea se gândea că vor ajunge la administrația publică locală, mai ales că actualii edili au fost printre cei care au făcut demersuri pentru salvarea lor. Dar acum, când sunt puși aproape în fața faptului împlinit își dau seama că, de fapt, nu dispun de fondurile necesare.

 

Articolul precedentTraficul feroviar, blocat între județele Hunedoara și Gorj
Articolul următorBILANŢ| Poliţiştii locali din Deva au dat, anul trecut, amenzi în valoare de aproape 260.000 de lei