Castelul Corvinilor din Hunedoara trece printr-un amplu proces de restaurare, finanţat din fonduri europene. Pe parcursul lucrărilor au fost făcute noi descoperiri ce pot fi văzute acum de turişti. Turnul Alb rămâne una dintre atracţiile pentru vizitatori, mai ales că în curând va fi posibil accesul la ultimul nivel al acestuia.

Noi descoperiri interesante au fost făcute pe parcursul lucrărilor de restaurare ce se derulează la Castelul Cordinilor din Hunedoara.

De exemplu, acum se poate vedea o frescă aflată între Turnul Alb și turnul vechi de poartă. În aripa Zoiomy a castelului a fost descoperită o nouă încăpere, la subsol. Despre această încăpere nu se știa nimic până acum, spune Sorin Tincu, directorul muzeului Castelul Corvinilor din Hunedoara.

“A apărut un subsol, cel mai probabil parte dintr-o construcție de mare amploare din secolul al XV-lea, subsol care cel mai probabil se leagă cu ceea ce se găsește actualmente sub pardoselile Sălii Cavalerilor. Înspre Turnul Neboisa, în capătul galeriei suspendate, în momentul de față, a devenit vizibil ceea ce în trecut puteam observa în special din reprezentările de epocă, este vorba de o poartă de mari dimensiuni și o întreagă construcție a ceea ce pare a fi un turn de poartă”, a declarat Sorin Tincu pentru radiotimisoara.ro

În circuitul de vizitare al castelului este integrată acum și camera administratorului, o încăpere veche din secolul al XVIII-lea. De asemenea, la etajul Palatului Administrativ va putea fi văzută expoziția etnografică. Un alt element interesant a fost descoperit spre Turnul Neboisa.

“Toate aceste detalii, care vor ieși la iveală în cursul lucrărilor de restaurare, sperăm să le putem reintegra în circuitul expozițional și vizitatorii castelului, la fel ca și noi, de altfel, o să descopere noi și noi elemente interesante privind legenda vie a Transilvaniei”, mai spune Sorin Tincu.

Lucrările de restaurare ale Castelului Corvinilor din Hunedoara continuă, însă monumentul poate fi vizitat de turiști, deoarece operațiunile se desfășoară pe secțiuni.

Valoarea lucrărilor se ridică la 5 milioane de euro, fonduri europene atrase de Primăria Municipiului Hunedoara.

Sursa: Realitatea de Hunedoara

Articolul precedentSite-ul CFR Călători şi aplicaţia de cumpărare a biletelor nu funcţionează
Articolul următorDansatorii sportivi de la CSM Deva, din nou pe podium