Contractul de începere a proiectului care vizează restaurarea Castelului Corvinilor de la Hunedoara a fost semnat. Lucrările asupra monumentului medieval, unul dintre cele mai importante din judeţul Hunedoara, vor începe, cel mai probabil, în primăvară.
Proiectul are o valoare de 21,8 milioane de lei şi cea mai mare parte a sumei provine din fonduri europene pe care administraţia publică locală a reuşit să le acceseze. Contractul se va derula pe o perioadă de 27 de luni, timp în care vor fi reabilitate mai multe părți ale edificiului care s-au deteriorat simţitor în ultimele decenii.
Sorin Tincu, directorul Castelului Corvinilor, a explicat care sunt zonele vizate de restaurare. „Această restaurare vizează o intervenție pe structura castelului. Sunt anumite zone, precum Turnul Neboisa ori Sala Cavalerilor, care prezintă fisuri și va trebui intervenit pentru stabilizarea acestor deficiențe și consolidarea respectivului tronson. Vor fi, de asemenea o serie de intervenții din același capitol și asupra Sălii Dietei, după care vor fi o serie de lucrări de restaurare care vizează spațiile interioare ale castelului – și aici mă refer fie la construirea unor tavane și podele dispărute de-a lungul timpului, fie la intervenția pe pereții camerelor deja existente, vizând înlăturarea mortarelor pe bază de ciment și introducerea unor mortare care să fie cât mai apropiate de cele originale”.
Potrivit acestuia, un alt capitol de lucrări vizează ambientarea interioarelor castelului. „Este vorba despre introducerea unui sistem electric de încălzire. Conform DALI (Documentație de Avizare a Lucrărilor de Intervenții), vechea instalație de gaz va fi demontată, se va renunța la acest tip de încălzire în favoarea celui electric. Nu în ultimul rând, sunt vizate lucrări de amenajare a spațiilor de vizitare, astfel încât să corespundă unor viitoare lucrări de ambientare sau de montare a expozițiilor (…) iar prin construirea acestor planșee, respectiv podele de care vorbeam, vor fi reutilizate spații inaccesibile acum: etajele Turnului Alb care lipsesc cu desăvârșire, anexa sufrageriei Bethlen care are planșeul prăbușit, parterul Aripii Zolyomi căruia într-un anumit segment îi lipsesc podeaua și tavanul”, a mai adăugat Sorin Tincu.
Reprezentanţii castelului mai spun că, se va insista pe o amenajare şi a curții castelului. Și zona din jurul fântânii va suferi o intervenție prin coborârea nivelului de călcare și prin reamenajarea unor guri de scurgere a apei pluviale adecvate.
La rândul său, primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu, a precizat că acest proiect este foarte important pentru comunitatea locală, fiind vorba despre un obiectiv turistic vizitat de peste 350.000 de turişti anual.