Termocentrala de la Mintia ar putea folosi cărbunele importat din Indonezia. Astfel, s-ar ocoli și conformarea la cerințele de mediu. Există însă un mare semn de întrebare în ceea ce privește prețul final al acestui cărbune.

Acum, cărbunele indonezian este importat la un preț scăzut, însă o dependență de acesta ar crește costurile.

”În ceea ce priveșe Mintia, sunt într-o procedură destul de avansată de aducere a acelui cărbune indonezian cu un conținut redus de sulf, care, dacă experimentele vor fi unele reușite, ar trebui să elimine necesitatea unor instalații de desulfurare. Dacă experimentele vor fi reușite și vor fi sub normele de poluare și de conținut de sulf, în mod clar Mintia va trebui să se axeze pe acel tip de cărbune pentru a funcționa în continuare în piață. Dar, este o mențiune pe care am făcut-o și astăzi în CA, poate el acum pe piață să fie găsit ieftin, însă în momentul în care el cerează dependență, furnizorul de carbune, care am înțeles că este unul singur, ar putea recurge la o creștere de preț. (…) Este contractat cărbunele, dar nu a ajuns”,a declarat Darius Câmpean, președintele Sindicatului Muntele, sindicat reprezentativ la nivelul Complexului Energetic Hunedoara.

De atfel, și sindicaliștii de la Mintia au ridicat de nenumărate ori această problemă. Ba mai mult, au acuzat Ministerul Energiei de faptul că pune piedici în ceea ce privește folosirea acestui tip de cărbune.

 

 

Articolul precedentPunct de belvedere în Parâng
Articolul următorMining Watch România: Proiectul minier Certej, oprit în instanță printr-o decizie definitivă