Unele obiceiuri încă se mai păstrează la sat. La Ribița, localitate aflată în județul Hunedoara, în frumoasa Țară a Zarandului, în ziua de ajun de Bobotează, preotul trece pe la casele oamenilor, fiind așteptat de fiecare familie în parte.

Sursa foto: Centrul Turistic Ribița

Casele sunt, astfel, sfinţite şi „curăţate” de toate relele adunate pe parcursul anului trecut. Familiile care le locuiesc pot începe un an nou, într-o casă sfinţită. „Întreaga familie obişnuieşte să-l aştepte pe preot. Femeile pun sub preşuri, lângă pragul uşii, diferite grăunţe, cu credinţa că, trecând preotul peste ele, vor avea recolte bogate în acel an. În cazul în care nu au mâncat nimic în acea zi, membrii familiei vor bea apă sfinţită din doniţa preotului. Pentru fetele care doresc să-şi viseze ursitul, preotul lasă un fir de busuioc, din mănunchiul de busuioc cu care stropeşte casele. Acest fir de busuioc, seara înainte de culcare, fetele şi-l pun sub pernă”, spun reprezentanții Centrului Turistic Ribița.

Potrivit acestora, în dimineaţa de Bobotează se mai obişnuiește să se meargă, înainte de răsăritul soarelui, la râul care străbate satul pentru a face baie. În trecut, exista convingerea că apa râurilor este sfinţită şi cine se scaldă va fi ferit de boli pe parcursul întregului an.

Articolul precedentVIDEO| Ultima zi de plimbări cu mocănița cu aburi din Țara Moților
Articolul următorSocietatea care gestionează majoritatea deșeurilor din Hunedoara, la un pas de insolvență