Taxele liderului de la Casa Albă se aplică oțelului și aluminiului din străinătate, precum și unor produse din Mexic, Canada și China – ceea ce a determinat contramăsuri din partea acestora și a Uniunii Europene.

Președintele american, Donald Trump, a impus o serie de taxe de import asupra unor bunuri provenite din unele dintre cele mai importante țări partenere în comerț ale SUA.

Tarifele liderului de la Casa Albă se aplică oțelului și aluminiului din străinătate, precum și unor produse din Mexic, Canada și China – ceea ce a determinat contramăsuri din partea acestora și a Uniunii Europene, notează BBC.

Economiștii au avertizat că aceste tarife, precum și cele impuse ca răspuns de alte țări, ar putea crește prețurile pentru consumatorii americani.

Taxa este plătită de compania americană care importă bunurile, iar aceasta poate decide fie să transfere costul către clienți, fie să reducă importurile, ceea ce ar duce la o ofertă mai mică de produse.

Mașinile

Unele mașini au primit o amânare temporară de la noua taxă de import de 25% impusă Canadei și Mexicului de către Trump.

Odată ce această amânare se încheie, se așteaptă ca prețurile mașinilor să crească – cu aproximativ 3.000 de dolari, potrivit TD Economics.

Piesele auto traversează de mai multe ori granițele SUA, Canadei și Mexicului înainte ca un vehicul să fie asamblat.

Multe mărci auto cunoscute, inclusiv Audi, BMW, Ford, General Motors și Honda, fac comerț cu piese și vehicule între aceste trei țări.

Costul taxelor mai mari pe componentele importate este probabil să le fie transferat clienților.

„Este suficient să spunem că întreruperea acestor tendințe prin tarife… ar veni cu costuri semnificative”, a declarat Andrew Foran de la TD Economics, care a argumentat că „liberul schimb neîntrerupt”, care a „existat timp de decenii” în sectorul auto, a redus prețurile pentru consumatori.

Berea, whisky-ul și tequila

Băuturile mexicane populare, precum Modelo și Corona, ar putea deveni mai scumpe pentru clienții americani dacă firmele importatoare decid să transfere taxele suplimentare asupra consumatorilor.

Cu toate acestea, este posibil ca firmele să decidă să importe mai puțină bere străină.

Modelo a devenit cel mai bine vândut brand de bere din SUA în 2023 și își menține poziția de lider.

Situația este mai complicată în cazul băuturilor spirtoase, care au fost în mare parte scutite de tarife încă din anii 1990.

Organizațiile din industria alcoolului din SUA, Canada și Mexic au emis o declarație comună înainte de anunțarea tarifelor, exprimându-și „profunda îngrijorare”.

Potrivit lor, mărci precum Bourbon, tequila și whisky-ul canadian, sunt „recunoscute ca produse distincte și pot fi produse doar în țările lor desemnate”.

Deoarece producția acestor băuturi nu poate fi mutată, aprovizionarea ar putea fi afectată, ceea ce ar duce la creșterea prețurilor.

Organizațiile au subliniat, de asemenea, că multe companii dețin branduri diferite de băuturi spirtoase în SUA, Canada și Mexic.

Locuințele

SUA importă aproximativ o treime din cheresteaua sa moale din Canada în fiecare an, iar acest material esențial pentru construcții ar putea fi afectat de tarifele impuse de Trump.

Donald Trump a opinat că SUA are „mai mult lemn decât folosim vreodată”.

Cu toate acestea, Asociația Națională a Constructorilor de Locuințe (NAHB) i-a cerut președintelui să scutească materialele de construcție „din cauza efectelor lor nocive asupra accesibilității locuințelor”.

Grupul din industrie are „îngrijorări serioase” că tarifele asupra lemnului ar putea crește costul construcției caselor – care în SUA sunt realuzat în mare parte din lemn – și ar putea descuraja dezvoltatorii să construiască locuințe noi.

„Consumatorii ajung să plătească tarifele sub forma unor prețuri mai mari la locuințe”, a transmis NAHB.

Importurile din restul lumii ar putea fi, de asemenea, afectate.

La 1 martie, Donald Trump a ordonat o investigație pentru a determina dacă SUA ar trebui să impună tarife suplimentare asupra majorității importurilor de cherestea, indiferent de țara de origine, sau să creeze stimulente pentru a crește producția internă.

Concluziile sunt așteptate spre sfârșitul anului 2025.

Siropul de arțar

Cel mai evident impact al unui război comercial purtat de SUA cu Canada asupra gospodăriilor ar fi creșterea prețului siropului de arțar canadian, potrivit lui Thomas Sampson de la London School of Economics.

Evaluată la miliarde de dolari, producția canadiană reprezintă 75% din cea mondială de sirop de arțar.

În cea mai mare parte, acest produs dulce – aproximativ 90% – este fabricat în provincia Quebec, unde, acum 24 de ani, a fost înființată singura rezervă strategică de sirop de arțar din lume.

„Acest sirop de arțar va deveni mai scump. Și aceasta este o creștere directă a prețului pe care gospodăriile o vor resimți”, consideră Thomas Sampson.

Dacă bunurile produse în SUA folosesc materii prime din Canada, prețul lor va crește, a adăugat el.

Combustibililii

Canada este cel mai mare furnizor străin de petrol brut al Americii.

Conform celor mai recente date comerciale oficiale, 61% din petrolul importat în SUA între ianuarie și noiembrie 2024 a provenit din Canada.

În timp ce SUA a introdus un tarif de 25% asupra majorității bunurilor importate din Canada, tariful impus energiei canadiene este mai mic, de 10%.

SUA nu duce lipsă de petrol, dar rafinăriile sale sunt concepute pentru a procesa petrol „mai greu” – sau mai vâscos – care provine în principal din Canada și, într-o măsură mai mică, din Mexic.

În cazul în care Canada ar decide să reducă exporturile de petrol brut ca represalii împotriva tarifelor americane, prețurile combustibililor ar putea crește.

Avocado

Avocado se dezvoltă foarte bine în climatul mexican.

Aproape 90% din cantitățile consumate în SUA provine din Mexic.

Departamentul american al Agriculturii a avertizat că tarifele asupra fructelor și legumelor mexicane ar putea crește costul pentru avocado.

Mâncăruri derivate, cum ar fi guacamole, ar putea deveni, de asemenea, mai scumpe.

Articolul precedentGEORGE SIMION ANUNȚĂ PROTESTE URIAȘE ÎN PERIOADA URMĂTOARE: ”NU SUNT NIȘTE ALEGERI DEMOCRATICE CÂND O PERSOANĂ NU ESTE LĂSATĂ SĂ PARTICIPE”
Articolul următorMASA DE PAŞTE VA FI MAI SCUMPĂ CU CEL PUŢIN 10%