În comunitățile de momârlani din Valea Jiului, Paștele este cea mai importantă sărbătoare creștină. Începând de astăzi s-a lăsat postul Paștelui, iar oamenii locului s-au pregătit pentru această perioadă, care pentru ei înseamnă una de curățire spirituală.

Momârlanii țin postul mare, că Învierea sa îi prindă curați la suflet și la trup. Alimentele necesare postului sunt pregătite încă de cu toamna, așa încât să nu lipsească absolut nimic.

Așa că, având în cămară și în pivniță varză, orez, ceapă, cartofi, fasole, murături, gemuri, momârlanului nu îi este greu să țină post, mai ales că trăiește cu credința bine înrădăcinată în suflet.

Denumiţi adesea “urmaşi ai dacilor“, momârlanii au fost primii locuitori ai aşezărilor de munte din zona Hunedoarei, cu mult înaintea altor popoare. Mândri gospodari, momârlanii s-au ocupat de când se ştiu cu creşterea animalelor şi cu agricultură, lăsând la o parte progresul tehnologic şi direcţia în care se îndreaptă restul oamenilor. Oameni simpli, cu frică de Dumnezeu şi chef nebun de viaţă, momârlanii respectă şi acum tradiţiile moştenite de acum sute de ani şi poarta cu mândrie costumul naţional.

 

Articolul precedentFOTO| Controale în patiserii, cofetării și pizzerii din județul Hunedoara. Neregulile, sancționate cu amenzi
Articolul următorANAF începe executarea silită a Complexului Energetic Hunedoara