Înotătorul Avram Iancu a început, astăzi, să înoate în Lacul Balaton, din Ungaria. Polisportivul din Petroșani intenţionează să străbată Lacul Balaton de la un capăt la altul, pe o lungime de 75 de kilometri, şi să stabilească un nou record european la înotul de anduranţă.

Avram Iancu a estimat că va traversa lacul în circa 48 de ore, ceea ce ar fi cu aproape cinci ore mai mult decât actualul record european, de 43 de ore şi 15 minute.

Potrivit echipei care a transmis momentul plecării sportivului, Avram Iancu este într-o formă excepţională, vremea este bună, iar temperatura apei are o valoare de 24 de grade Celsius.

Potrivit lui Avram Iancu, faptul că Lacul Balaton este foarte întins, are efecte asupra înotului în ape libere, deoarece vântul poate duce la apariţia unor valuri mari.

O altă problemă identificată este lipsa somnului pe durata celor aproape două zile de înot continuu, oboseala fiind resimţită de sportivi în special la primele ore ale dimineţii, când şi temperatura de afară scade la 18-20 de grade Celsius.
Înotul este organizat de Serviciul de Salvamari ai Balatonului, care vor urmări respectarea condiţiilor impuse pentru omologarea înotului.

Avram Iancu a mai încercat să parcurgă Lacul Balaton în iulie 2021, însă a fost nevoit să se oprească din cauza unei furtuni şi a valurilor mari care i-ar fi putut pune viaţa în pericol.

Sursa: Realitatea de Hunedoara