Avocații din județul Hunedoara se alătură colegilor lor din alte 14 barouri și demarează mișcări de protest. Cele 14 barouri solicită Guvernului majorarea onorariilor avocaților din oficiu. Ei spun că vor să tragă un semnal de alarmă cu privire la modul în care sunt stabilite onorariile pentru avocații din oficiu. 

Avocații de la 14 barouri din țară, Alba, Argeş, Buzău, Cluj, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Ilfov, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Timiş și București, vor ieși în stradă pentru a protesta față de nivelul onorariilor pentru reprezentanții legali din oficiu.

“Ne raliem acestei forme de protest. Sperăm să se soluționeze că ideea noastră nu este de a duce protestul acesta până la capăt, în sensul de a nu ne mai prezenta, în etapa a treia, în cauze unde asistența juridică este obligatorie și dacă nu ne prezentăm nici parchetele, instanțele nu vor mai avea avocați care să asigure obligatoriu asistență juridică. Eu sper să nu se ajungă acolo. Rămâne să ne mai consultăm. Eu sper ca factorii de decizie să fie suficient de bine atenționați că nu se mai poate așa. Și avocatul este om și el are cheltuieli, problemele sunt multe și complexe nu e numai protestul în sine, el e vârful aisbergului, sunt multe probleme privitoare la profesia de avocat care a ajuns undeva pe marginea profesiilor juridice”,  a declarat avocatul Cosmin Roncioiu, decanul Baroului Hunedoara.

Avocații solicită majorarea onorariilor cuvenite avocaţilor pentru prestarea serviciilor de asistenţă judiciară în materie penală, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistenţă judiciară şi extrajudiciară, precum şi pentru asigurarea serviciilor de asistenţă judiciară privind accesul internaţional la justiţie în materie civilă şi cooperarea judiciară internaţională în materie penală; reglementarea prin Protocol a onorariilor/remuneraţiilor cuvenite curatorilor; eliminarea practicii judecătorilor ori procurorilor de cenzurare a acestor onorarii.

 

Articolul precedentFoto: Zăpada a prins viață în Straja
Articolul următorAccidente pe bandă rulantă pe pârtiile din Straja. Astăzi au fost șase, în doar câteva ore