La sediul Primăriei municipiului Hunedoara, a fost semnat contractul de furnizare a 20 de autobuze hibrid și a mai multor echipamente și dotări destinate noului sistem de transport local de călători. Valoarea totală a acestuia este de 65.296.511 lei cu TVA (aproximativ 13,4 milioane de euro, la cursul valutar actual).
 
În urma licitației publice, contractul a fost adjudecat de compania Solaris Bus & Coach din Polonia. Pe lângă autobuzele hibrid, contractul include furnizarea mai multor echipamente și dotări necesare unui sistem de transport public modern: stații de încărcare pentru autobuze, automate de vânzare a biletelor, panouri de informare LED în stațiile de autobuz, sisteme de e-ticketing, aplicații mobile de informare a călătorilor, monitorizare video, etc… cu toate licențele necesare.
 
Autobuzele achiziționate de Primăria municipiului Hunedoara au 12 m lungime, 2,5 m lățime și 3,1 m înălțime, o capacitate de maximum 100 de călători (dintre care 30 pe scaune), instalație de aer condiționat, un motor electric de 231 CP și un motor Diesel de 205 CP, respectă standardele de poluare Euro VI și vor fi personalizate în culorile orașului (alb – albastru).
 
Achiziția a fost posibilă datorită proiectelor cu finanțare europeană nerambursabilă întocmite de Primăria municipiului Hunedoara pentru modernizarea transportului prin investiții în transport public ecologic, proiecte în valoare totală de aproximativ 30 de milioane de euro („Coridorul de Est”, „Coridorul Central” și „Coridorul de Vest”), finanțate prin POR 2014 – 2020.
 
„Pentru transportul local, banii europeni sunt singura soluție. Din bugetul local nu am fi putut finanța niciodată o asemenea achiziție pentru un asemenea sistem de transport. Am avut o procedură de licitație care a decurs destul de anevoios, dar, până la urmă, s-a ajuns și la momentul semnării contractului de furnizare. Termenul contractual de livrare este de maximum 15 luni,. Sper să nu apară impedimente și, din a doua jumătate a anului viitor, să putem avea în trafic noile autobuze. Funcționalizarea lor depinde și de ritmul în care se va reuși construirea noii autobaze a municipiului, lucrare care a început zilele acestea, pe amplasamentul vechii autobaze de la Hășdat, investiție inclusă în proiectul cu finanțare europeană numit Coridorul Central. Odată puse la lucru, noile autobuze le vor oferi pasagerilor condiții de călătorie la standardele europene actuale”, spune primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu.

Sursa: Realitatea de Hunedoara

Articolul precedentPrețurile pentru polițele RCA explodează! Șoferii vor scoate din buzunar chiar și peste 4.000 de lei
Articolul următor454 de copii din municipiul Hunedoara vor beneficia de Programul „Masă caldă”