„Descindere” în Cartierul Grigorescu, de peste calea ferată din Deva, în zona cunoscută de localnici sub denumirea „Porcărie”, acolo unde trăiesc, în condiții extrem de mizere, mai multe familii de romi. Primarul Florin Oancea, însoțit de consilieri locali, și angajați ai municipalității a mers acolo, pentru a-i anunța pe cei care locuiesc în acele barăci improvizate despre intenția administrației publice locale de a-i mutat în altă parte.

Este vorba despre 40 de familii, cam 150 de oameni în total, printre care se numără și foarte mulți copii, care se scaldă într-o sărăcie lucie și în mizerie.

Am fost, împreună cu viceprimarul Ferdinand Zoltan Pogocsan, cu consilierii locali care au dorit să cunoască situația din teren, cu specialiștii din serviciile sociale și tehnice din Primărie, în zona numită de localnici, sugestiv, ”Porcărie”. Istoria, pe scurt: zona de barăci improvizate numită ”Porcărie” a crescut, ca o buruiană, la marginea nordică a cartierului Grigorescu, începând din urmă cu peste 20 de ani. Aici s-au stabilit toți refuzații soartei, în principal de etnie rromă.

Condițiile de trai de aici sunt greu de imaginat, fotografiile redau doar o mică parte a realității. Acum trăiesc aici apropape 40 de familii, aproximativ 150 de oameni. Cei mai mulți sunt copii, cel mai mic are 4 luni. Adevărul: un copil născut aici, în ”Porcărie”, nu are niciun viitor. Am discutat cu cei de aici, le-am spus ce intenționez să facem. Vom reloca familiile de aici în locuințe modulare, în condiții civilizate, în zona Bejan. Vor beneficia de această șansă doar cetățenii care au domiciliul în Deva și care se vor alinia la condițiile de civilizație pe care Deva le cere. Cartierul Grigorescu va reveni la normalitatea pe care a pierdut-o acum 20 de ani. Iar copiii din ”Porcărie” vor avea șansa unui nou început, în locul civilizat care se cheamă Deva”, a declarat Florin Oancea, primarul municipiului Deva.

În Micro 15 sau pe strada Depozitelor?

Intenția municipalității de a-i muta pe romii din „Porcărie” în Cartierul Micro 15, din localitate, i-a intrigat pe devenii care locuiesc în acea zonă a orașului. Oamenii s-au arătat total nemulțumiți afirmând că relocarea acestor familii acolo „ar fi o mare eroare” .

Conducerea municipalității a declarat că mai are o variantă, identificată undeva pe strada Depozitelor, în imediata vecinătate a viitoarei baze de transport local, însă, pentru a-i putea muta acolo pe romii din Porcărie”, administrația publică locală va trebui să cumpere acel teren. Primarul Devei, Florin Oancea a anunțat că va organiza o conferință de presă, mâine, 12 iulie, și că nu va acționa până când nu va consulta părerea locuitorilor despre această problemă.

Articolul precedentPrimăriile din județul Hunedoara amendate de Garda de Mediu
Articolul următor“Cupa Cetăţii” la lupte pe nisip, la ștrandul din Deva